Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

Aangespoeld

 18 lijken op Lesbos


Terwijl we dagenlang in alle media het wel en wee van de aangespoelde bultrug Johannes, op het eiland Texel hebben 'moeten' volgen, spoelden er hier vrijdag op Lesbos 18 lijken aan van vluchtelingen uit Afghanistan,Iran en andere landen...
Amper één enkel kort beeldverslag op het Belgische VRT-journaal en nergens voor de rest in kranten of nieuwsberichten een vermelding waard.
Kennelijk is de nieuwswaarde van dit drama te verwaarlozen !?

Jaarlijks stromen tienduizenden vluchtelingen uit genoemde landen- en nu ook uit het Midden Oosten- Europa binnen via de Griekse grenzen.Zoals hier op het eiland.Allemaal komen ze via Turks grondgebied en worden ze daar zelfs 'geholpen' -tegen woekerprijzen- aan gammele bootjes en zwemvesten. Als die laatsten er dus al zijn !
Bij nacht en ontij worden overvolle rubberen vaartuigjes volgestouwd met verwachtingsvolle asielzoekers die de 8 km. zee tussen Turkije en Lesbos op goed geluk moeten zien over te komen.Menig bootje haalt de overtocht niet. Het sloepje van dit weekend vervoerde 28 personen. Amper tien van hen, hebben het koude water overleefd.
We kennen ze al jaren; de schichtige,uiterst beleefde en uitgehongerde jonge mannen en vrouwen,soms ook met kinderen; die zo snel mogelijk naar Athene willen, om van daaruit uit te zwermen over Europa. Ze zijn door hun families uitgestuurd in de hoop op een beter leven. Ze hebben het verzamelde familiegeld bij zich, zonder de waarde ervan te beseffen. Onderweg worden ze kaalgeplukt door malafide 'helpers' die hun allerlei loze beloftes doen of dingen aansmeren.
Grieks Ijzeren Gordijn
In 2008, toen we in ons Sapphohuis bezoek hadden van de toenmalige Belgische ambassadeur, samen met zijn (Griekse) ereconsul op Lesbos, heb ik het thema willen bespreken. Deze vluchtelingen komen immers ook naar België en Nederland. De consul wou er echter niet op ingaan. Niemand wil er blijkbaar over spreken. Een schandvlek voor Griekenland. Maar vooral een schande voor Europa ! Griekenland alleen kan dit probleem immers niet aan. Het moet bij de wortel worden aangepakt. Turkije, dat toch ambitie heeft om bij de Europese Unie te komen, is daarin al een eerste schakel.
De Grieken proberen wanhopige pogingen om de vluchtelingen buiten te houden. En er komen er alsmaar meer. Tussen Turkije en Griekenland is er recent nog een ijzeren gordijn van 10 km. opgetrokken bij de rivier Evros waar ook veel instroom is. Ook daar verdrinken jaarlijks tientallen vluchtelingen. Op het eiland Samos, wat ook kort bij de Turkse kust ligt, in de Egeïsche zee, precies hetzelfde verhaal.
We willen het dus blijkbaar al niet meer weten hoeveel van deze mensen jaarlijks verdrinken in hun verwoede poging om Europeaan te worden ! Het zijn er honderden per jaar...
Van opvang en begeleiding is er ook al helemaal geen sprake. Enkele jaren geleden was er nog een opvangcentrum hier op het eiland waar de vluchtelingen voor eerste hulp terechtkonden.Na een ophefmakende reportage op televisie over de erbarmelijke omstandigheden van deze overvolle plek, is het centrum gewoon gesloten ! Wat er nu met de stumperds gebeurt, weet niemand. 'Wat niet weet,niet deert' is de slogan die men hanteert !
Deze mensen zijn niet alleen economische vluchteling. We kennen enkele van hun verhalen van terreur en oorlog. Onder meer door de Taliban. Terugkeren is zelfs geen optie voor hen. Zij riskeren sowieso de dood én de afwijzing van heel hun gemeenschap, als de overtocht hen niet lukt.Hen hier op het eiland helpen en begeleiden is bovendien verboden ! Er zijn boetes en straffen voor hen die hen zouden bijstaan...
Toch gebeurt het. Stiekem. Op risico van zélf in de problemen te komen. Hoe kan je wanhopige,verkleumde,hongerige en halfverdronken mensen immers zomaar aan hun lot overlaten ? Er zijn hier wel opvangcentra voor verwaarloosde dieren ! En aangespoelde bultruggen zouden zeker het nieuws halen...
Voor de 18 aangespoelde lichamen kwam weer alle hulp te laat.Waar blijven internationale hulporganisaties als het Rode Kruis en anderen hierin ? Zij zouden hier toch hulpposten kunnen installeren ? In plaats ook van,in Navo-verband, aan Turkije Patriotraketten te geven, om zich mogelijk tegen Syrië te verdedigen, zou de Europese Gemeenschap moeten helpen om het vluchtelingenprobleem in Turkije zélf al aan te pakken.
Hét -en de vluchtelingen zelf- zou(den) dan niet zo ver moeten komen !
Er zullen ongetwijfeld weer wel 'andere belangen' voorrang hebben op deze voortdurende menselijke drama's die zich hier al jaren in alle stilte afspelen...Het is immers nooit Kerstmis voor iedereen !

4 opmerkingen:

 1. Bent u op zoek naar een lening? Of was u een lening geweigerd door een bank of een financiële instelling voor een of meer redenen? U hebt de juiste plaats voor uw lening oplossingen hier! Elina Johnson lening bedrijf zijn we in een aantal geven leningen aan bedrijven en particulieren op een lage en betaalbare rente van 2%. Neem dan contact met ons op via e-mail vandaag de dag via elinajohnson11@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bent u op zoek naar een lening? Of was u een lening geweigerd door een bank of een financiële instelling voor een of meer redenen? U hebt de juiste plaats voor uw lening oplossingen hier! Elina Johnson lening bedrijf zijn we in een aantal geven leningen aan bedrijven en particulieren op een lage en betaalbare rente van 2%. Neem dan contact met ons op via e-mail vandaag de dag via elinajohnson11@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

 4. Hallo meneer/mevrouw.
  Wij zijn een vereniging van particuliere investeerders en kredietverleners
  mensen; Wij stellen voor het volk
  mensen die op zoek zijn voor een persoonlijk en dringend, gebruik de maximale periode van terugbetaling van een klaar is meestal 1 jaar tot 30 jaar. het jaarlijkse rentepercentage is 3%.
  Het krediet wordt toegekend aan degenen die een maandelijks inkomen te verdienen.
  Voor meer informatie over de lening aanbieding.
  Gelieve te antwoorden ons direct op dit adres
  E-mail: marcelosoussa08@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen