Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

Griekenland Dier-on-vriendelijkste land..?

Volgens de Nederlandse Stichting Dierenleed is Griekenland het meest dier-onvriendelijkste land ter wereld ! Nederland zelf staat op de zesde plaats en België doet het met een 16e plaats niet slecht. Vraag is natuurlijk waarop men zich baseert om zulke lijsten te maken.
De Grieken zullen hun dieren inderdaad niet overmatig vertroetelen en verwennen zoals wij dat doen. In een grootwarenhuis moet je zoeken achter gadgets voor pets of speciale voeding. Veeartsen kunnen hier niet leven van hun beroep alleen en houden er allemaal een winkel bij open met zaaigoed,tuingereedschap,hondenvoer of bloemen.
Voor de Grieken zijn honden en katten nog nuttige dieren.Niet enkel voor gezelschap dus. Katten zijn er om ongedierte als ratten en slangen te verdelgen en honden zijn er om het erf te bewaken en vossen te verjagen.
Wie kent er niet de mooie Griekse plaatjes en foto's van spinnende katten op de visnetten of tegen de witgekalkte geveltjes ? Elke toerist neemt foto's van Griekse katten alsof het een rariteit betreft. Er zijn zelfs speciale jaarkalenders die alleen de Griekse katten als thema hebben. Katten worden hier ook niet gesteriliseerd of gecastreerd,zoals in de lage landen. Ook castratie bij honden wordt slechts mondjesmaat toegepast en zelfs meewarig bekeken.
De natuurlijke selectie bepaalt hier wel welke katten en honden overleven en welke niet. Het zijn ook buitendieren en geen salonkatten of schootjeshonden die men hier tegenkomt. Er zijn ook geen overvolle asielen zoals er bij ons 80.000 dieren daar opgesloten zitten !
Ook de honden lopen vrij los in het straatbeeld en als niemand er zich over ontfermt werpen ze hun jongen ergens ten velde en worden de puppy's al of niet geadopteerd of vallen ze ten prooi aan ziektes of roofdieren. Is dat dieronvriendelijk ? Geen enkele 'straathond' (letterlijk) heb ik ooit zien aanvallen of bijten naar mensen.
Op z'n minst kan je zeggen dat men hier de 'natuur zijn gang laat gaan'.
Is het dan dier-vriendelijk om een hond of een kat (of meerdere zelfs) te houden op een appartement zoals de Noordelingen doen ? Wist je dat de Nederlandse en Belgische katten en honden ziek zijn van het overgewicht en dat het schandelijke obesitas bij dieren een ware plaag is ? Of is het diervriendelijk om honden te hebben die voortdurend aan de leiband moeten lopen en daardoor agressief worden ? Of depressief ? Wist je dat Belgische en Nederlandse honden vaak aan de Prozac (antidepressiva) zijn ? En gedrags-en karakterstoornissen vertonen, zodat er een hondentherapeut moet aan te pas komen !? Er zijn zelfs speciale drukbekeken tv- programma's over hoe je je 'lastige hond' moet aanpakken ! Is dat diervriendelijk ? De Grieken zouden gieren van het lachen als ze zoiets zien.Ze begrijpen ook de commotie van veel buitenlanders niet over hun houding tegenover dieren.Ze zouden daarentegen kwaad zijn als ze onze legbatterijen voor kippen of varkensstallen zouden zien ! En ja, aan elk Grieks huis hangt er ook een kanarievogel in een kooitje te zingen. Want dat brengt volgens de overlevering 'geluk'. Ook onze grootvaders hadden een zingende kanarievogel !
In België en Nederland wordt er aan dierenvoeding en materiaal voor  huisdieren evenveel uitgegeven als aan babyartikelen en -voeding En de vergelijking houdt daar niet op. Sommige mensen behandelen hun hond of kat ook als een baby.Misschien zelfs nog beter !?
Dit is pure, soms ziekelijke, overdracht en projectie.
Alleen al in Nederland zijn er ruim 2 miljoen honden.Toch vinden -vooral Nederlanders- dat ze zich tijdens hun vakantie in Griekenland moeten ontfermen over de zgn. zielige loslopende Griekse honden, die ze dan 'zwerfhonden' noemen en na vaccinatie, met draagkooi en vaak duur transport, meenemen naar het overbevolkte (overhondse) Nederland. Er ontstaan hier zelfs heuse Nederlandse stichtingen die zich het lot van 'de arme Griekse hond' ter harte nemen en waar je kan voor doneren.
De dieren worden compleet uit hun habitat en biotoop geplukt en van hun 'vrijheid' (synoniem voor zwerven ?) beroofd om dan ergens op enkele vierkante meter hun druilerige Nederlandse leven depressief verder te moeten slijten ! Is dat diervriendelijkheid ?
Moest ik hond zijn...
Het is zo makkelijk om met het vingertje te wijzen, lesjes te spellen en lijstjes te maken met goed en fout.
Het is zo makkelijk om empathisch te zijn voor dieren en hen allerlei menselijke gevoelens toe te dichten. Het is kennelijk veel moeilijker empathie op te brengen voor een andere cultuur, andere gewoontes en visies van mensen en volken...
Laat ons misschien daar eerst mee beginnen ?

Hoe meer men mensen bemint, hoe minder men dieren nodig heeft om het eigen gemis aan liefde en warmte op te projecteren...

 De lijst dieronvriendelijke landen:

1. Griekenland, 2. Spanje, 3. Nederlandse Antillen, 4. Nederland, 5. Roemenië, 6. Turkije, 7. Venezuela, 8. Bulgarije, 9. Egypte, 10. Portugal, 11. Mexico, 12. Aruba, 13. China, 14. Thailand, 15. Verenigde Staten, 16. BELGIE, 17. Brazilië, 18. Italië, 19. Zuid- Afrika, 20. Japan... 54. Colombia, 55. Rusland, 56. Zweden. (belga/adha)

7 opmerkingen:

 1. Je hebt echt totaal geen idee waar je het over hebt. Zo'n mooi leven is het niet voor die zwerfdieren, sterven van de honger, ernstige ziekte's door zandvliegjes, hele dagen aan een korte ketting in de stikhete zon zonder water en ga zo maar door...verdiep je aub ergens in voor zomaar wat op te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben het helemaal met de schrijver van dit stuk eens.schandalig om de honden ,die gevoed worden door restaurant eigenaren en hun eigen plek hier hebben,te verplaatsen .Hier leven ze in roedels,en zijn ze gewend.
  wie denken Nederlanders wel dat we zijn om het zogenaamd beter te doen...grote onzin.Heb het niet over honden aan kettingen,maar over de zwerf honden in Griekenland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt inderdaad geen idee. Voor het toeristenseizoen begint worden de honden in plaatsen als Skala Kallonis en Petra opgeruimd. Zelfs door gemeenteambtenaren, door het strooien van gif. Als dat niet gebeurt worden ze wel doodgeschoten door herders. Of door bewoners overgoten met hete olie. Zelf ben ik zo'n malloot ja die ze hierheen haalt. De zwervertjes halen de 3 jaar niet. Want of ze overleven de vergifting, het beschieten of kokende olie niet, of ze sterven aan Leishmania of Ehrlichia. Ga eens naar Mantamados, naar bar Escape, en praat eens met Griekse Anna en Vasilis.....En ja, er is een natuurlijke selectie, dus ze hebben een geweldig karakter, ze spreken de hondentaal. Maar er zijn gebieden waar honderden honden lopen, die sterven van de honger. Gelukkig zijn er genoeg buitenlanders, maar de laatste jaren vooral Griekse dierenliefhebbers die zich het lot aantrekken. Die stichtingen oprichten zodat de honden kunnen gesteriliseerd worden, gevoerd en verzorgd. En die worden weer terug geplaatst op straat. Zoals in de haven van Mytilini. Daar leven ze inderdaad hun hondenleven, krijgen eten, ravotten, zwemmen, dat is niet erg. Maar wij werken samen met Griekse vrijwilligers en dierenartsen van de overheid. Er zijn dieren die gedumpt zijn, door de crisis, die niets van het verkeer weten, die niet weten hoe ze aan eten moeten komen, die niet bij een roedel horen, en die willen ze absoluut niet terug plaatsen. Of waarvan ze weten dat ze dood geschoten worden door herders. Dan roepen ze onze hulp in, en die hond verdient dan hier een goed leven. bovendien, het aantal honden hier in de asiels is belachelijk. De asiels zitten niet vol. En wat er zit is gedragsgestoord en kan vaak niet worden geplaatst. Wij werken zelfs samen met verschillende asiels, omdat de Griekse hondjes zo makkelijk en lief zijn. En op die manier ontvangen ze geld zodat het asiel kan blijven bestaan. Kijk maar eens naar dit stukje van asielbeheerster Wilma. http://www.hondenzaken.nl/asielen-en-buitenlandse-honden/ En inderdaad, dan hebben we het nog niet over de kettinghonden, buiten in de felle zon, zonder water, halsbanden in de hals gegroeid, enz. Verdiep je eerst eens ergens in voordat je zoiets plaatst. En geef je ogen eens de kost, kijk eens goed! Ik ga zo naar Schiphol, weer wat hondjes ophalen. En wij kijken heel goed waar ze terecht komen, bij welke eigenaar, of ze genoeg beweging krijgen enz. Een hele fijne dag nog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. goed en duidelijk beschreven.
   Dhr. Bob heeft waarschijnlijk geknipt en geplakt en daarmee een bijdehand artikel willen schrijven, Lucienne

   Verwijderen
 4. Sorry maar nee ik ben het niet eens met dit artikel. In athene en in heel griekenland gooien ze gif om de honden en katten te doden. Anderen verdrinken de puppy's als ze pas geboren zijn.. misschien maar beter ook want anders worden ze toch geschopt achterna gezeten en doodgeschoten door een paar achterlijken in dat land. Ik kom er zelf vandaan ben half grieks en heb er gewoond. Ze houden niet van de honden ze vinden de honden zelfs vies en eng. Ze worden van jongs af aan geleerd dat ze bang moeten zijn van dieren. En nee niet alle dieren worden er gevoed door mensen. Ze worden meestal door dierenvrienden die ook grieks zijn. Deed ik ook toen ik er woonde. Ik weet niet maar ik ben blij dat ik Oskar gered heb en dat hij nu 3 jaar toch een leuker leven heeft gehad.. hij heeft trouwens drie kogels in zijn lichaam en misschien moet ik hem in laten slapen. Die kogels zijn er niet zomaar ingekomen. Die zijn er ingekomen toen hij in zwerfhond was en ja door mensenhanden niet door andere honden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Trouwens op kreta doen ze nog ergere dingen met honden en katten. Doodschieten en ophangen aan een boom. Nee joh is niet dieronvriendelijk.. ze zijn zoooooo goed voor de dieren.. not dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sorry maar nee ik ben het niet eens met dit artikel. In athene en in heel griekenland gooien ze gif om de honden en katten te doden. Anderen verdrinken de puppy's als ze pas geboren zijn.. misschien maar beter ook want anders worden ze toch geschopt achterna gezeten en doodgeschoten door een paar achterlijken in dat land. Ik kom er zelf vandaan ben half grieks en heb er gewoond. Ze houden niet van de honden ze vinden de honden zelfs vies en eng. Ze worden van jongs af aan geleerd dat ze bang moeten zijn van dieren. En nee niet alle dieren worden er gevoed door mensen. Ze worden meestal door dierenvrienden die ook grieks zijn. Deed ik ook toen ik er woonde. Ik weet niet maar ik ben blij dat ik Oskar gered heb en dat hij nu 3 jaar toch een leuker leven heeft gehad.. hij heeft trouwens drie kogels in zijn lichaam en misschien moet ik hem in laten slapen. Die kogels zijn er niet zomaar ingekomen. Die zijn er ingekomen toen hij in zwerfhond was en ja door mensenhanden niet door andere honden!

  BeantwoordenVerwijderen