Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

Noors drama

Drama schietpartij eiland Noorwegen…
Nogmaals : Verbied agressieve video-games !Het apocalyptische schietdrama op het Noorse eiland illustreert eens de meer de huiveringwekkende gevolgen van de combinatiecocktail : agressieve videogamer + vuurwapens + instabiele solitaire persoonlijkheid. In 2009 deden we al een oproep in de pers om agressieve videogames uit de handel te nemen. Buiten de economische winst hebben zulke spelletjes geen enkele maatschappelijke toegevoegde waarde. 
Bij herhaling moeten we vaststellen dat het profiel van de daders telkens hetzelfde aftekent : Het zijn solitairen die heel veel van hun tijd besteden aan het spelen op de computer in een virtuele agressieve wereld waar ze punten(aanzien) verdienen door mensen uit te schakelen. 
Het onderscheid tussen werkelijke en virtuele wereld verdwijnt compleet en het is slechts een kleine stap om hun ‘game’ in de realiteit om te zetten. Van de dader op het Noorse eiland  Utoya is inmiddels bekend, via zijn eigen facebookgegevens, dat hij een fervent speler was van o.m. ‘World of Warcraft’ en andere soortgelijke games…
Deze games staan bekend voor hun ‘verslavende’ uitwerking en volgens onderzoekspsycholoog Dr.Orzack zou 10% van de ruim 12 miljoen klanten van deze games, er ook van afhankelijk zijn. Pikant détail (?) is dat aan het videospel ‘War of Warcraft’ recent een eiland (Northrend) is toegevoegd,waar men ook moet doden. Niet toevallig is de dader op het eiland Utoya gekleed in uniform, als politieagent. 
Voeg bij dit ongezonde tijdverdrijf van destructief gamen het bezit en gebruik van vuurwapens (wat was er eerst ?) en een geschiedenis van ontwrichting of pesterijen (niet gezien,gehoord worden) en je kweekt een menselijke tijdbom die vroeg of laat tot ontploffing komt. Als we het roken verbieden als een gevaar voor de volksgezondheid moeten we dat zeker doen voor de agressieve games, waarbij mensen beloond worden om virtueel andere mensen te vermoorden.
Inmiddels hadden we al drama’s in Duitsland, België (Van Themsche,De Gelder), Nederland  … en, er zullen er nog meer volgen…De omvang van het dodental zal alleen maar stijgen. Gamers scoren hiermee tegenover elkaar. Het getal van 85 doden of meer zal de volgende keer moeten overtroffen worden ! De jongeren op het Noorse eiland kwamen er spelen. De dader kwam er om te ‘gamen’. 
Aan de overheid om het niet bij verontwaardiging te laten en drastisch in te grijpen. Niet alleen door de wapenwet streng te hanteren of nu massaal gebouwen en eilanden te bewaken, maar het kwaad aan te pakken bij de wortel. Deze drama’s zijn het gevolg van onaandachtzaamheid en laksheid van een overheid die de impact van internet en videogames nog steeds niet blijkt te beseffen…
Overheden spelen immers andere ‘spelletjes’… Politieke spelletjes, taalspelletjes ? Maar het gaat er ook telkens om om de tegenstander uit te schakelen !

naschrift : vandaag in de krant :  
Anders Behring Breivik, de dader van het bloedbad in Noorwegen, schrijft in zijn 1.500 pagina's dik manifest dat hij zijn schietkunsten onder andere oefende met het videospel 'Call of Duty: Modern Warfare 2'.
Hij raadt gelijkgezinden de 'Call of Duty'-games aan als aanvulling op hun echte wapentraining. "Ik heb net 'Modern Warfare 2' gekocht. Het is waarschijnlijk de beste militaire simulator op de markt, en de populairste game van het jaar," schrijft hij. "Ik zie het als één van de belangrijkste onderdelen van mijn trainingssimulatie. Vooral de multiplayer is fantastisch. Je kan min of meer echte operaties oefenen."

4 opmerkingen:

 1. Het is vrij bedroevend dat u een artikel durft te schrijven zonder ook maar enige kennis over het spel dat u de zwarte piet toe wijst. Uw artikel staat bol van onjuistheden en is veeleer stemmingmakerij ipv duiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. FB, van zodra u meer identiteitsgegevens prijs geeft en me vertelt waar er onjuistheden geschreven staan, kunnen we hierover meningen uitwisselen. Van persoon tot persoon. En voor zover ik weet is 'bedroevende meningen' hebben nog altijd toegestaan.Graag wat meer duidelijkheid over uzelf en uw mening,dus ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. U maakt dezelfde redeneerfout als extreem-rechtse partijen die marokkanen afschilderen als criminelen. De meerderheid van criminelen zijn marokkaans, dus marokkanen zijn inherent criminelen. Complete onzin natuurlijk, net als de schuld van het schietdrama af te schuiven op games. In realiteit zijn er gewoon geen jongeren meer die nog nooit gegamed hebben. Games zijn evenzeer een deel van de hedendaagse cultuur als boeken, strips, films,.. Ondanks dat zowat iedereen gamet, zijn dit soort drama's gelukkig zeldzaam.

  Je zou trouwens met exact dezelfde argumentatie en gelijkaardige voorbeelden kunnen zeggen dat religie hier de oorzaak was. Het zou zelfs meer steek houden.

  BeantwoordenVerwijderen