Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

K-wartaaldenken

Vanmiddag 'ontdekte' ik terug mijn blog, waar ik met zoveel ijver enkele jaren geleden mee begon...Ik stel vast dat ik er meer dan anderhalf jaar niets meer op publiceerde. Daar komt bij deze dus, verandering in. De wintertijd is een uitgelezen tijd om terug te gaan schrijven. Het is halfzes in de avond en al donker. Buiten hoor ik de zee aanbeuken tegen de rotsen. De hond zoekt de kachel. Met een kaars op de schrijftafel en een pot koffie moet het wel lukken.
Vaak heb ik immers de onweerstaanbare drang om te reageren op dingen uit de actualiteit en het publieke leven daarbuiten. Gemakkelijk natuurlijk, ver weg van het 'gedruis' en zonder veel te riskeren. Tenzij deze kritiek. 'Allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan' zegde men vroeger. Voor anderen geldt echter het omgekeerde : Soms heel snel dingen doen, zonder te weten wat men hierover kan zeggen. Zonder visie. Zonder overtuiging of termijndenken. Dat is allicht het grootste euvel van deze tijd. De snelle doeners 'doen' hun ding en zien niet vooruit naar wat de gevolgen zijn. Op die manier is onze economie, ons klimaat, en zoveel meer naar de haaien gegaan. Het '(k)wartaaldenken' viert hoogtij.Overal. We denken in termen van drie maanden en hinkelen zo het hele jaar door van het ene kwartaal naar het andere.Korte termijn. Korte visie. Kort geheugen.
En nu moeten we de schade met zijn allen gaan betalen. Schade van jaren waarin we niet voor-gedacht hebben, noopt ons nu tot na-denken.
De charlatans van het 'economisch fundamentalisme', als nieuwe religie, proberen ons nog altijd fabeltjes te verkopen en hun wartaal en vooruitzichten op de toekomst zijn alle dagen voorpaginanieuws in de vele fabeltjeskranten.
Terwijl elke burger met gezond verstand maar al te goed weet dat het gedaan is met het 'sprookje'. We hebben te lang, te veel en te dikwijls met onze grijpgrage vingers in de vetpotten gezeten. Het is afgelopen met onze luxe en overdaad. Gedaan met leven op krediet en geld uitgeven wat we niet hebben. Back to basics. Met minder. Veel minder. Zoals de Grieken dat hier al enkele jaren aan den lijve ondervinden. Zij zijn weer de voorlopers van een andere wereldorde. Een nieuwe wereld is in de maak. Misschien, zoals de Azteken en de Inca's voorspelden, vanaf 21 december, volgende maand ? Ik kijk uit naar die datum. Het zal 'anders' moeten. Met meer visie. Minder snel en super. Meer solidair en simpel.
Niemand kent het scenario. Niemand weet hoe het 'dan' moet. Dat is best spannend. Maar ook onzeker. En dat boezemt velen angst in. Maar elk einde is ook een nieuw begin. Als we maar niet denken dat het ooit nog kan zoals 'vroeger'. Alles gaat voorbij ! Tijd om met z'n allen opnieuw te beginnen. Crisissen zijn ook kansen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten