Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

De Griekse kapper

Ben net terug van de kapper...Panaiotis is zijn naam. Sinds ik niet meer zoveel in België ben is hij mijn vaste kapper, zo om de twee maanden. Mijn Belgische kapper is trouwens zelf, na jaren in het haar van mensen gewriemeld en gewroet te hebben, naar de Provence verhuisd. Hij was al wijnliefhebber en nu kan hij zijn hobby ten volle alle dagen uitleven. Als je naar de kapper gaat, hoor je natuurlijk altijd verhalen. Ik vroeg Panaiotis of hij deze winter op reis was geweest. De meeste Grieken hier gaan in de winter wel eens ergens naartoe, als er geen toeristen zijn. Dit jaar was hij drie keer weggeweest vertelde hij. Een keertje naar Athene, the big city; enkele dagen naar Turkije, hier vlakbij, en dan naar die andere 'big city' Londen. In Londen was hij naar een beurs voor kappers geweest. Om ideeën op te doen. De kleine kapper uit Molyvos, in een wereldstad als Londen.
De man was tot vorig jaar, nog nooit op reis geweest. Toen was hij ook in Londen, in Holland en in België geweest. België vond hij heel leuk. Of misschien zegde hij dat maar om mij te plezieren. Wat hem vooral was bijgebleven waren de vele kerken daar.
En Holland vond hij niet zo leuk. Zo bekrompen en iedereen die zich met iedereen ging bemoeien, aldus Pana. In Molyvos was dat anders zei hij. Daar liet iedereen, iedereen met rust, en als je in een hol in de bergen wou gaan leven, dan zou niemand daar iets van zeggen.
In London was hij ook een CD-winkel binnengegaan en hij begreep niet dat er op een cd een sticker stond met de boodschap '2 for 10'. Als hij de winkelbediende uitleg vroeg, vertelde die dat je 2 cd's kon kiezen (met dezelfde sticker) uit de hele shop voor 10 pond.
Dit zag je in Molyvos niet, vertelde hij. Wij doen geen 'offers' en misschien moeten we dat leren, orakelde hij maar door.
Na mijn kapbeurt, bij de betaling, bood hij me een klantenkaart aan. Een nieuw idee zegde hij. Meegebracht uit Londen. Mensen met een klantenkaart konden dan goedkoper shampoo en allerlei producten kopen. Hij legde als een trotse schooljongen het systeem van de klantenkaart aan me uit. Alsof ik er nog nooit van gehoord had.
Ik dacht bij mezelf : 'We reizen om te leren', maar deze systemen had hij beter niet meegebracht ! Trouwens, Molyvos heeft eigenlijk maar één kapper ! Dus, hij kan aan heel het dorp korting geven...En dat zal de brave man altijd doen ! Klant of geen klant.
Mijn haar is toch alweer geknipt. En, ik ben nu 'vaste klant', mét korting, bij Panaiotis in Molyvos.

1 opmerking:

  1. leuk verhaal, helemaal leuk als je Panaiotis kent. Zeer innemende man, wij zijn vorig jaar voor het eerst door hem geknipt omdat we 7 weken in Petra verbleven in ons huisje. Dit jaar gaan we zeker weer naar hem toe, hij knipt perfect en is een gezellige man.

    BeantwoordenVerwijderen