Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

Eieren...

Met Pasen worden er traditioneel eieren gegeten,gegeven, beschilderd en verwerkt in allerlei producten.In Nederland zal men bv. dit paasweekend met z'n allen ruim 30 miljoen eieren (2 per persoon) hebben verorberd.
Zaterdag waren de eieren in de supermarkt hier compleet uitverkocht. Er waren enkel nog enkele pakjes rood beschilderde eieren te koop.
De rode kleur symboliseert hier in Griekenland het bloed van Christus. Het is ook de gewoonte dat men deze rode eieren kado krijgt en dan bij iemand anders met zo'n ei elkaars eieren aantikt. Het ei dat niet geschonden is, zonder bluts dus, brengt de houder een heel jaar geluk. Natuurlijk zijn de eieren hardgekookt. Het zou anders nogal een janboel worden op al die paasbeste kostuums en outfits. Want vandaag was het echt wel te zien dat het feestdag was ! Zelfs de meest gore visser, liep erbij alsof hij bij de koning op bezoek moest.
Eieren...
Het heeft me altijd gefascineerd ! Wat zou de wereld zijn zonder eieren ? Niet alleen om te koken of te bakken zijn ze een onmisbaar ingrediënt; we maken er allerlei gerechten mee en er zou geen mayonaise of nagerecht, koekje of ijs kunnen zijn zonder een ei te breken.
Met Pasen symboliseert het ei het nieuwe leven en de vruchtbaarheid. De lente is eiertijd. De christelijke godsdiensten kennen het ei met Pasen, maar ook de protestanten en andere religies. De Roomse Kerk brengt eieren via de klokken die op witte donderdag naar Rome vertrekken en op Paaszondag eivol terugkeren om de kinderen te verblijden met (vooral dan) chocolade eieren.
Dat kennen de Grieks orthodoxen dan weer niet zo. Het rode ei wordt in het zoete paasbrood (Tsoureki) verwerkt of als geluksritueel gebruikt, maar daar houdt het dan mee op.Geen toonbanken vol chocolade eieren hier. De niet christelijke godsdiensten kennen dan weer niet de Roomse klokken, maar de paashaas die gul zijn eieren onder de kinderen verdeelt.
De traditie om eieren te beschilderen zou voortkomen van het feit dat men vroeger in de vastentijd ook geen eieren mocht eten. Die werden dan bijgehouden tot Pasen,40 dagen lang, en de oudst bewaarde eieren- die voor consumptie twijfelachtig waren geworden- werden beschilderd of gemerkt. Zo ontstonden zelfs hele miniatuurkunstwerkjes. Vooral in Rusland.
Het ei is een van de meest voedzame en gezondste producten dat bovendien ook nog goedkoop is.
Ik herinner mij dat mijn grootvader elke dag een ei at voor ontbijt.Mensen die veel handenarbeid moesten doen aten eieren en spek. Een stevig ontbijt om de zware werkdag te beginnen.
Wist je dat er circa 4,89 miljard leghennen op de wereld zijn ? Ruim 800 miljoen daarvan leven in China, 275 miljoen in de VS, 290 miljoen in de EU, 134 miljoen in India en 115 miljoen in Mexico; Nederland huisvest ongeveer 30 miljoen leghennen.
Deze leghennen leggen tezamen wereldwijd jaarlijks bijna 10 miljard consumptie-eieren !
China is de grootste eiproducent ter wereld; De jaarlijkse eierconsumptie per hoofd van de bevolking verschilt per land: in Mexico is dat 321, in de VS 258 en in India slechts 37; Nederland en België zitten zowat in de middenmoot met 183 eieren per persoon per jaar
Kippen zouden een standbeeld moeten krijgen !
Bovendien leveren ze dan ook nog lekker gezond vlees, zijn ze prima afvalverwerkers en als de leghennen uitgelegd zijn versterken ze onze soepen of zijn ze heerlijk als 'vol au vent' (koninginnenhapje).
Niet voor niets noemen we het een koninginnenhapje.
De leeuw mag dan wel de koning der dieren zijn; de kip is ongetwijfeld de Koningin.
Zonder kippen geen eieren en zonder eieren geen Pasen meer !
Helemaal niet zo'n domme kip...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten