Inhoud

Grappig-Ernstig-Ontroerend-Simpel-Gewoon-Eigenzinnig-Vrolijk-Kwaad-Bewogen... kortom écht Bob's

Kalo Paska

καλό πάσκα

De kleine Pic-Up-vrachtwagentjes rijden aan en af met nietsvermoedende 'onschuldige' lammeren. Allemaal voor de slacht. Het grote paasfeest is in volle voorbereiding. Iedereen is druk in de weer met koken,bakken en braden. Soms raakt zelfs de suikervoorraad op in de winkels. De Grieken zijn échte zoetbekken,zoals de meeste zuiderlingen en de gebakjes zijn altijd van de partij.Op televisie is er zelfs een tv-kok die niets anders doet dan cake en taarten bakken.

Pasen is hét feest bij uitstek in Griekenland. Meer nog dan Kerstmis. En de vasten wordt hier ook nog serieus genomen.
Niet drinken, geen vlees eten en sommigen beweren zelfs al die tijd geen seks te hebben ! Dat laatste kan je met een korreltje zout nemen. De Grieken vrijen immers het meest in heel Europa. Gaan ze daarom misschien wel economisch failliet ?
Veertig dagen heeft men toegeleefd naar het feest van zondag. De kerken lopen vol. In tegenstelling tot bij ons.
Op televisie zie je urenlange uitzendingen vanuit de kerk. En vieringen kunnen hier echt wel héél lang duren. Met zingende pappas (pastoors) en devote paasbest geklede gelovigen. Ook de films op TV zijn aangepast. Allemaal over het lijdensverhaal en Bijbelse thema's. De kerk heeft hier nog heel wat in de pap te brokken. De Grieks Orthodoxe religie is een christelijke oergodsdienst, vergelijkbaar met het katholicisme. Sinds 1864 is het een staatsgodsdienst met ruim 10 miljoen gelovigen. Dus, bijna de gehele Griekse bevolking en talrijke Grieken in het buitenland.Velen ook in Israël.
Bij elke profane gelegenheid - of het nu de Nationale feestdag is, of Onafhankelijkheidsdag- staan de popes op de eerste rij. Kerk en Staat zijn helemaal niet gescheiden. De Griekse pappas zijn overal in het straatbeeld nog opvallend aanwezig met hun lange zwarte of blauwe kledij, hun obligate lange baard en eigenaardig, op een kachelpijp lijkende, hoofddeksel. Ze zijn talrijk. Ze mogen ook huwen en hebben meestal een hele schare kinderen.Seksueel misbruik door pedofiele priesters is hier geen thema.

Deze week is de 'Grote Week'. Elke dag is 'groot'. Grote maandag, Grote dinsdag... En alle dagen zijn er kerkdiensten. Met als hoogtepunt de nachtdienst op zaterdagavond. Dan gaat iedereen piekfijn uitgedost naar zijn favoriete kerk. Bidden en babbelen. Men loopt binnen en buiten in de kerk. Rookt een sigaretje voor de kerkpoort en gaat weer binnen een kaarsje aansteken of meezingen. Er wordt veel gezongen.
Op het kerkplein verzamelt zich een bonte menigte van kinderen,volwassenen, bejaarden en alle vrouwen die gegarandeerd naar de kapper zijn geweest en nieuwe kleren dragen.Hier en daar ruik je tussen het vele wierook de doordringende geur van mottenballen. De mottenbal is hier nog helemaal niet uit de mode. De glitter kan niet op ! Iedereen wenst iedereen 'Kalo Paska'.
En om middernacht wordt het Christusbeeld buiten de kerk gedragen en worden de klokken geluid en worden er oorverdovende voetzoekers en vuurwerk afgestoken. Om dan naar huis te keren met een brandende kaars,ontstoken aan de paaskaars, waar men aan de deurstijl een zwart roetkruisje mee maakt om het hele jaar geluk af te smeken.

Pasen zelf is familiedag. De Grieken reizen dan massaal naar hun geboortedorp.Zoals de Amerikanen dat bij Thanksgiving Day doen.De vrouwen hebben al de hele week gekookt en gebakken en de mannen hebben hun beste lam uitgezocht.
Van rond de middag is het verzamelen geblazen rond het spit. Uren kan het nog duren voor het paaslam klaar is. Maar ondertussen worden allerlei hapjes uit de keuken aangeboden, overgoten met heel wat wijn en ouzo. Allemaal in de eigen tuin, onder de bloeiende lentebloesems. Het feest kan tot in de vroege uurtjes duren en het hoeft niet gezegd dat - na 40 dagen vasten - er op alle terreinen een explosie volgt.
Tweede Paasdag is dus meestal heel stil in het dorp.
Het begin van het nieuwe kerkelijke jaar. De start van het nieuwe zomerseizoen en het buitenleven.
Het feest van het licht...
Kalo Paska ! Chronia Pola ! Vrolijk Pasen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten